Προληπτικά μέτρα για την μείωση της ακτινοβόλησης κατά την χρήση του κινητού τηλεφώνου
_
_
- Ελέγχετε το σήμα του κινητού σας. Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σε περιοχές όπου το λαμβανόμενο σήμα είναι ισχυρό και αποφεύγετε τη χρήση του σε κλειστούς χώρους (π.χ. ασανσέρ, υπόγεια, μετρό, αυτοκίνητο κλπ.).
- Να είστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι. Πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε από το κινητό μας τηλέφωνο. Για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε στο σπίτι ή τη δουλειά μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιούμε σταθερό τηλέφωνο. Επιπλέον, στους δρόμους υπάρχουν πολλά σταθερά τηλέφωνα για δημόσια χρήση.
- Να προμηθεύεστε μια συσκευή κινητού τηλεφώνου με χαμηλό SAR. Ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το μέ-γεθος αυτό. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τον SAR από τα έντυπα που συνοδεύουν τα κινητά τηλέφωνα και τα εγχειρίδια χρήσης τους.
- Να χρησιμοποιείτε τα εξαρτήματα αποδέσμευσης χεριών (hands free, bluetooth), απομακρύνοντας ταυτόχρονα το κινητό τηλέφωνο από το σώμα σας. Έστω και μικρή αύξηση της απόστασης της συσκευής από το σώμα ελαττώνει κατά πολύ την ένταση της προσπίπτουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
- Όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, όπου το κινητό τηλέφωνο έχει κακό σήμα, να αποφεύγετε να κάνετε και να δέχεστε κλήσεις και να προτιμάτε τους εξωτερικούς χώρους ή έστω τις θέσεις κοντά στις εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων που γενικά υπάρχει καλύτερο σήμα, ώστε το κινητό να χρησιμοποιεί την ελάχιστα απαιτούμενη ισχύ για να αποκαταστήσει επικοινωνία με τον σταθμό βάσης.
- Το ίδιο ισχύει όταν βρισκεστε μέσα στο μεταλλικό αμάξωμα του αυτοκινήτου. Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυτοκινήτου αυξάνει τους κινδύνους οδικού ατυχήματος. Αυτό ισχύει ακόμα και αν χρησιμοποιείτε το εξάρτημα αποδέσμευσης χεριών (hands free). Τα ατυχήματα αυτά αποδίδονται περισσότερο στην απόσπαση της προσοχής του οδηγού από την οδήγηση λόγω της συνομιλίας του στο κινητό και όχι στη δυσχέρεια οδήγησης λόγω του χειρισμού της συσκευής.
- Συμβουλέψτε τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών να χρησιμοποιούν το κινητό για τις απολύτως απαραίτητες κλήσεις.
Ομάδα 5η Γενιά: Γιώργος Πάτρας, Γιάννης Ντόνεβ, Δημήτρης Αλεξίου.